Ο Ευαγγέλης Ζάππας και το υπόμνημα του 1856

Ενώ στην Ελλάδα «ζυμώνεται» το θέμα της αναβίωσης αρχαίων τελετών και αγώνων ήδη από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, ο Ευαγγελής Ζάππας βρίσκεται στη Ρουμανία. Εκεί γεννιέται ο προβληματισμός του για τον τρόπο, με τον οποίο θα μπορούσαν να αναβιώσουν ανάλογοι θεσμοί, επιμένοντας, μάλιστα, να ονομάζονται «Ολυμπιακοί». Επιθυμία του Ζάππα ήταν να ενισχύσει την πατρίδα του, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη του το «έκαστος δέον τη πατρίδι χρήσιμος γενέσθαι και ουδέποτε άχθος αυτής». Ο Παναγιώτης Σούτσος, ο θεμελιωτής της σύγχρονης ελληνικής Ολυμπιακής ιδεολογίας και ο άνθρωπος, ο οποίος ενέπνευσε τον Ε. Ζάππα, υπήρξε ο ουσιαστικός εισηγητής της ίδρυσης των παράλληλων πολιτιστικών δρώμενων και των εκθέσεων, έχοντας μάλιστα ως πρότυπο την Α΄ Διεθνή Έκθεση του Λονδίνου (1851). Ο Ε. Ζάππας, γνωρίζοντας τις μη επιτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος, προχώρησε στη σύνταξη υπομνήματος για την καθιέρωση ενός θεσμού, ο οποίος θα βοηθούσε την Ελλάδα να ακολουθήσει τους ρυθμούς της βιομηχανικής επανάστασης.

Το υπόμνημα εστάλη στις αρχές του 1856 και διατύπωνε την πρόταση για διοργάνωση Αγώνων στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου 1857. Ο Ζάππας αναλάμβανε τα έξοδα αυτών, καθώς και την ανέγερση ενός Ολυμπιακού κτηρίου, όπου θα γινόταν η έκθεση των δειγμάτων της ελληνικής τέχνης και βιομηχανίας, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως μουσείο με αρχαιότητες για τους ξένους επισκέπτες. Έσπευσε επίσης να στείλει και 2.000 αυστριακά φλορίνια για τα έξοδα των Α΄ Ολυμπίων. Τα επόμενα δύο χρόνια είχε τακτική επαφή με τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, τον υπουργό Εξωτερικών Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή, ο οποίος συνέτεινε και αυτός στην τελική διαμόρφωση του θεσμού.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

Στους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου έχουν κατά καιρό γίνει εκδηλώσεις και έχουν φιλοξενηθεί εκθέσεις διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών. Δείτε όλους τους χώρους σε κάθε μια αίθουσα, κάνοντας μια διαδραστική περιήγηση στο Ζάππειο Μέγαρο ακριβώς σαν να βρίσκεστε εκεί.

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

Δείτε λεπτομέρειες για όλες τις αίθουσες του Ζαππείου.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

EL EN

Χρησιμοποιούμε cookies και παρόμοιες τεχνολογίες για να αναγνωρίσουμε τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις και προτιμήσεις σας, καθώς και για να μετρήσουμε και να αναλύσουμε την κίνηση στον ιστότοπό μας. Για να δείτε περισσότερα δείτε την πολιτκή προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Ζαππείου: info@zappeion.gr

Contact the Secretariat of Zappeion: info@zappeion.gr