Το Ζάππειο Μέγαρο στη ροή του χρόνου

Μια από τις σημαντικές ημερομηνίες για την ιστορία του Ζαππείου είναι η 19η Αυγούστου 1858, ημέρα που δημοσιεύεται το Βασιλικό διάταγμα «Περί συστάσεως των Ολυμπίων» και μετά τα επίσημα εγκαίνια που έγιναν με πανηγυρικό τρόπο την 20η Οκτωβρίου του 1888, παρουσία του Κωνσταντίνου Ζάππα, πρωταγωνίστησε στην ιστορία της Ελλάδας.

Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 φιλοξενούνται στην κυκλική αίθουσά του τα αγωνίσματα της ξιφασκίας, ενώ στους Β΄ Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες (1906) η έλλειψη υποδομών και εγκαταστάσεων οδήγησε στη χρήση του ως «Ολυμπιακού Χωριού». Εξάλλου, από το 1936 και για 40 χρόνια φιλοξένησε τον πρώτο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας. Το 1940 μετασκευάζεται σε νοσοκομείο, τον επόμενο χρόνο επιτάσσεται από τον γερμανικό στρατό κατοχής, στη συνέχεια μετατρέπεται σε αποθήκη και κατόπιν σε στρατώνα (1944), ενώ πλήττεται και από βομβαρδισμούς στα Δεκεμβριανά.

Μεταπολεμικά συζητείται η κατεδάφισή του. Ευτυχώς, το 1960 πραγματοποιήθηκε γενική επισκευή, υπό την επίβλεψη των αρχιτεκτόνων Α. Πλουμιστού και Φ. Παναγιωτόπουλου. Η τελευταία ανακαίνιση έγινε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ολοκληρώθηκε το 2007.

Η μέχρι τώρα πολύχρονη παρουσία του στο Κέντρο της Αθήνας, το ανέδειξε στο αρχαιότερο Μνημείο της πόλης μας και σε σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό, την Οικονομία και τον Αθλητισμό, άρρηκτα συνδεδεμένο με την Σύγχρονη Ιστορία μας.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

Στους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου έχουν κατά καιρό γίνει εκδηλώσεις και έχουν φιλοξενηθεί εκθέσεις διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών. Δείτε όλους τους χώρους σε κάθε μια αίθουσα, κάνοντας μια διαδραστική περιήγηση στο Ζάππειο Μέγαρο ακριβώς σαν να βρίσκεστε εκεί.

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

Δείτε λεπτομέρειες για όλες τις αίθουσες του Ζαππείου.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

EL EN

Χρησιμοποιούμε cookies και παρόμοιες τεχνολογίες για να αναγνωρίσουμε τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις και προτιμήσεις σας, καθώς και για να μετρήσουμε και να αναλύσουμε την κίνηση στον ιστότοπό μας. Για να δείτε περισσότερα δείτε την πολιτκή προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Ζαππείου: info@zappeion.gr

Contact the Secretariat of Zappeion: info@zappeion.gr